Crumble er en vanlig engelsk dessert, og smaker fantastisk som en varm dessert.
En vanlig crumble består som oftest av mel, smør og sukker, men jeg syns den er mye bedre med en blanding av nøtter og havregryn.
Men fullt mulig å bytte ut noe av nøtter og havregryn med mel.
Denne kan lages med mange forskjellige frukt, men tidlig på sommeren, er det rabarbra som står i fokus.
500g epler 500g rabarbra 25g brunt sukker 1 vaniljestang |
Skrell epler og skjær i skiver på ca. ½ cm. og kok den nesten mør.Vask og skjær rabarbra i ca. 2 cm. biter og kok den nesten mør sammen med brunt sukker og vanilje.(Jeg brukte disse sous vide tidene, men trekker fra noen minutter)Husk også at man kan smaksette frukten med krydder, som med nellik i eplene. |
2 g ultra-tex | Om det er mye ekstra væske, sil det, og bland inn stivelsen med en blender. Ha tilbake inn sammen med frukten. |
2 ss sitronsaft 1 ss ingefær |
Finhakk ingefær og bland med sitronsaft og bland med frukten |
2 dl mandler 3 dl havregryn 3 dl brunt sukker 3 dl. hvetemel 1 ts kanel 1/2 ts. malt ingefær |
Hakk mandler og bland alt sammen. |
250 g smør | Rasp smør og bland inn i det tørre litt ad gangen, fortsett å blad til det likner på brødsmuler. (Jeg bruker k-visp) |
Ha frukt i en ildfast form, og ha ”crumble” på toppen. Bak i ovnen i ca. 20 minutter til den er gyllen, på 180 grader | |
3 dl kremfølte | Pisk krem, og server crumbleen varm. |
Om du vil ha en crumble som topping:
2 dl mandler 3 dl havregryn 3 dl brunt sukker 3 dl. hvetemel 1 ts kanel 1/2 ts. malt ingefær |
Hakk mandler og bland alt sammen. |
250 g smør | Rasp smør og bland inn i det tørre litt ad gangen, fortsett å blad til det likner på brødsmuler. (Jeg bruker k-visp) |
Spre ut på bakepapir på en langpanne, og stek i ovnen for ca. 20 minutter til den er gyllen; ha ovnen på 180 grader |