Lam Korma

Lam Korma er en indisk festrett der mørt lammekjøtt kokes sakte i en aromatisk saus av yoghurt (eller som her: kokosmelk), løk, krydder og nøye balansert varme. Retten er rik på smak, men mild i styrke, og kombinerer varme krydder som kardemomme, kanel og nellik med saus basert på stekt løk og ghee. Korma passer noe ekstra godt. Vi har tester det ut som erstatter for det norske påskelammet i år. Servers gjerne med naan, basmatiris – og en enkel dal ved siden av.

Ingredienser

Fremgangsmåte

Til marinering:

Mariner lammet:

1,1 kg lammekjøtt
  •  2 ¼ ss ingefær-hvitløkspaste (fersk)
  • 1 ⅛ ts salt (juster etter smak)
  • 2 ¼ ts Kashmiri chilipulver (eller vanlig chilipulver etter ønsket styrke)
  • 2 ¼ ss malt koriander
  •  ⅔ ts gurkemeie
  • 2 ¼ grønne chili (finhakket eller delt)
  • 4 dl kokosmelk
  • 2 ss ferskpresset sitron
  • Legg lammekjøttet i en tykkbunnet gryte. Tilsett koriander, chilipulver, gurkemeie. Tilsett hele krydder (kanel, kardemomme, pepper, nellik) ELLER garam masala
  • Tilsett ingefær-hvitløkspaste, grønn chili, salt og yoghurt. Bland godt. La kjøttet hvile i minst 30 minutter (eller over natten i kjøleskap).
Hele krydder (ELLER  1½ ts garam masala):

  • 9–13 hele nellik
  • 1  kanelstang
  • 13–14 grønne kardemomme
  •   4–5 svarte kardemommer
  • 1 ⅛ ts svarte pepperkorn, lett knust

Til løken og stekingen:

Stek løk og forbered base:

  •  6–7 middels store løk, i tynne skiver (tilsvarer ca 2–2,5 dl ferdigstekt løk)
  • 6–7 ss ghee eller nøytral olje
  • Varm ghee eller olje i en bred panne. Stek løk til gyllenbrune. Rør ofte.
  • Avkjøl løk og kjør grovt i en blender. Ikke for mye –ikke puré. Sett til side.

Til ferdigstilling korma:

Kok lammet:

Hele marinaden fra tidligere – ikke hell ut noe Stek lammekjøttet og marinaden i 10 minutter på middels varme.
Ca 2-3 dl varmt vann (mer ved behov) Kjøttet slipper væske – legg på lokk og la det småkoke i ca. 30 minutter.
Stekt løk fra tidligere Tilsett stekt løk og varmt vann. Bland godt og kok videre under lokk til kjøttet er mørt ( 1 time eller mer).

Valgfritt:

Tilsett og la retten hvile

  •  ¼ ts malt muskatnøtt
  • 1/3 ts kardemommepulver
  • 2-3 ss kokosmelk
 
Share This