Dette er en fantastisk god dessert, som alltid imponerer. De som har vært i England har gjerne smakt denne og vet hvor god den kan være 🙂 Fordelen med muffinstørrelse, i stedet for den originale ”Sticky Toffee Pudding” er at de er ferdig porsjonert. Mange vil gjerne ha en til.. men nærmest alle som tar to, angrer, da det er en heller mektig dessert. Fløtekaramellsausen er velig enkel å lage og tar kort tid. Bare å smelte og servere, tar lite innsatts og er veldig god. Vil man heve smaken litt, og er villig til en oppskrift som krever mer, er salt karamellsausen veien å gå. Begge kan lages god tid i forveien og varmes rett før servering.
225g ferske dadler steinet 1 ts natron Espresso / sterk kaffe |
Varm ovnen til 180 grader. Ha dadlene i en bolle med natron og dekk dem med en espresso / sterk kaffe, fyll på med kokende vann til de er dekket. La stå noen minutter for å myke dem. Hell av overflødig vann og hakk dadlene. (Jeg bruker en espresso, og trenger ikke helle av noe) |
85g usaltet mykt smør 170g sukker |
Rør smør og sukker hvitt. |
2 store egg 170g hvetemel 1 ts bakepulver 1/2 ts “Mixed spice” 1/4 ts kanel 2 ss Kakaopulver |
Bland i egg, mel, krydder og kakao. |
2 ss yoghurt naturell Dadleblanding fra over |
Ha i dadler og yoghurt, og ha i muffinsformer. Stek i 18 – 20 min. |
Fløtekaramellsaus 115 g usaltet smør 115g lys brun farin 140ml kremfløte 1 krm maldon salt 1/2 ts vaniljesukker |
Lag karamellsaus av smør, sukker og fløte. Varm alt meget sakte til sukkeret er oppløst og sausen tykner noe. |
Mix spice lages av:1 ss allehånde 1 ss malt kanel 1 ss muskat 2 ts malt muskatblomme 1 ts malt nellik 1 ts malt koriander 1 ts malt ingefær |
|
Legg muffinen på hodet og hell på karamellsaus. Server med iskremeller krem. |
Mørk karamellsaus (for oppdatert versjon, se: https://www.cremacafe.no/kaker/karamellsaus-min-optimale )
400g sukker | Varm sukker i en tykk kjele, på middels varme. Rør mens den varmer, og mens den klumber. Når den er flytende, slutter man å røre, og hell frem og tilbake av og til. Varm til ønsket temperatur, ettersom hvor mye sødme man vil ha. Min favoritt er 180grader. Dette går fort, så her må man følge nøye med og bruke en god termostat. (Evt. Ta det på øye og lukt) Trekk av platen. |
170g smør | Skjær smør i terninger, og ha i og pisk den raskt inn. Det kommer til å boble mye, da temperaturen synker fort. |
2,5 dl kremfløte 1/2 ts vaniljesukker |
Pisk så in fløten til helt jevn |
1-2 ts. Maldonsalt (smak til) | Smak til med salt |
Ønsker man en rikere saus, øk mengde smør og fløte. |
Sukker temperaturer for karamell.
170 C. – Lys karamell: meget søt, smaker lite karamell
174 C. – Mellom karamell: fin smak
177 C. – Mørk karamell: God karamellsmak, mindre søt
182 -190 C. – Svært mørk karamell: Sterk karamellsmak, lite sødme.
204 C. – Black Jack. Ubrukelig.
Homemade Salted Caramel Sauce – Best Ever – Wicked Good Kitchen
Luscious, velvety smooth, buttery rich and deep amber with the perfect amount of sea salt, our homemade salty-sweet caramel sauce is easy to prepare, much better than store bought, versatile in dessert making and ready in just 15 minutes! Recipe employs the dry method utilized by professional chefs that is easily mastered and prevents crystallization.
http://www.browneyedbaker.com/homemade-salted-caramel-sauce-recipe/
Sticky Toffee Pudding | Fruit Recipes | Jamie Oliver Recipes
You will love Jamie’s sticky toffee pudding recipe with fresh dates and an amazing rich toffee sauce; and your family will love you for serving it up!