Shepherd pie er en gammel og enkel britisk hverdagsrett, som oftest laget på lammekjøttdeig. Så gammel og tradisjonsrik som den er, finnes det mange varianter. For mitt forøk tok jeg utgangspunkt i Gordon Ramsey sin, og lagt til litt fra andre oppskrifter, slik som litt mer grønnsaker og bruken av stjerneanis for å fremheve kjøttsmaken. Resultatet ble veldig bra, langt over forventningene!
Ingredienser og fremgangsmåte:
8 poteter 50g smør 100g revet ost 2 ts salt (Pepperrot) |
Skrell og kok potetene møre, mos med smør, ost, salt og pepperot. |
2 løk 3 fedd hvitløk ½ chili 1 stangselleri |
Finhakk og stek hvitløk chili, stangseleri og løken mør. |
600g lammekjøtt 2 dl. Rødvin |
Brun kjøttet, og kok ut pannen med rødvin. Ha i med løk. |
1 ss fersk rosmarin 2 ts timian 2 ss worchestersaus 2 ss balsamico eddik 1/2 terning buljong 2 ss ketchup 2 ts hot sause 2 ts paprikapulver |
Ha i med kjøtt og løk. Smak til. |
6 gulrøtter 6 stenger selleri 1 bit sellerirot |
Skjær gulrøttene og selleri i skiver, sellerirot i små terninger; ha i sausen, kok dem nesten møre. |
1 ss maisenna | Rør ut maisenna i kaldt vann og bruk det for å jevne ut blandingen over. |
Ha sausen i en ildfast form (eller en jerngryte) og dekk den med potetmos. Ha den i ovenen på 220 grader og stek den i 10 – 15 minutter til potetmosen får en gylden farge. server |