Vegetarmat er ofte undervurdert av de som spiser kjøtt. Denne smaker fantastisk godt, og kan også justeres til vegan, ved å kutte ost og egg. En ting å merke seg, det er mange deler og steg i denne retten, så beregn god til å lage den, 2-3 timer, ettersom hvor rask du er på kjøkkenet 😉
Oppskriften er er for 8-10 porsjoner; gjør seg godt i kjøleskap og kan serveres dagen etter også.
Serveres gjerne sammen med en soppsaus, poteter og grønnsaker. Vil du ha et vegetarinnslag til jul, passer den også godt med annet tilbehør til julematen.
1 håndfull tørket steinsopp | Ha i litt kokende vann, la dem hydrere |
3 stilker selleri 2 rødløk 4 fedd hvitløk |
Finhakk alt og stek på middels varme til møre, ca. 10 min. (ha i hvitløk mot slutten) |
150g risotto ris | Ha i sammen med løken, og stek på høy varme, i to-tre minutter, til risen begynner å «crackle» |
1 dl. Hvitvin 3 dl. Grønnsaksbuljong Vann fra steinsopp |
Ha alt med risen, og trykkok i 8 min. ta av lokket, og la det småkoke til vannet er absorbert. (Den skal være kremete) (om man ikke trykkoker, ha bruk 5 dl. buljong) |
Ha risotto på et brett for å kjøle ned | |
200g sopp | Stek soppen til den blir litt «crispy» |
100g pistasjenøtter 100g mandler |
Stek nøttene og så knus dem i små biter. (evt. Kjapp tur i blender) |
124 g cheddar (Evt. Pramasan?) | Grov riv osten |
1 chili 1 sitron (skall) 1 ts rosmarin 1 ts timian 1 ts salvie 2 egg |
Finhakk chili, riv skallet av sitron og mal urtene. Ha sammen med eggene som piskes lett. |
1 håndfull ciabatta brødsmuler | Ha brødsmuler sammen med risotto, og eggblandingen, og bland godt. |
200g tyttebær 2 ss brunt sukker |
Stek tyttebærne med sukker i 2 min. |
Ha tyttebærblandingen i en smurt brødform (ca. 20 cm) ha så nøtteblandingen over, og trykk ned med en stor skje) |
|
Ovn på 190 grader | Stek tildekket i 45 min, og så 15 min uten folie.
Ta ut, og la den hvile i 10 min. |
Bruk kniv for å løse fra formen, server med poteter, grønnsaker og saus. |
Kilde for denne oppskriften
Best Ever Cranberry & Pistachio Nut Roast | Recipes | Jamie Oliver
Try something different this Christmas, Jamie’s nut roast recipe has a mushroom risotto base and sticky cranberries on top, like a savoury upside-down cake.